New York varmer op til kæmpe fredsmøde - (DEN KOLDE KRIG) - Trykt i Information 11. juni 1982             www.dragsdahl.dk                                 Hjem

Trykt i Information 11. juni 1982

 

 

New York varmer op til kæmpe fredsmøde

 

Mange kendte skuespillere ventes blandt de op mod én million deltagere

 

Af  JØRGEN DRAGSDAHL
Informations udsendte medarbejder

 

NEW YORK i juni – Mange hundrede tusinde deltagere ventes lørdag at deltage i den amerikanske fredsbevægelses svar på massedemonstrationerne i Vesteuropa. Politiet regner med en halv million til et massemøde i Central Park i New York og mellem arrangørerne høres det optimistiske tal 1 million deltagere.

Bag arrangementet står en koalition på mere end 100 landsomfattende organisationer og adskillige hundrede lokale. I april opstod en alvorlig splittelse, hvor radikale sorte og socialistiske grupperinger truede med at afholde et konkurrerende møde, men uenigheden er blevet bilagt. Arrangørerne understreger nu stærkt, at det ikke blot er en manifestation for den hvide middelklasses frygt. En af de fem paroler er en protest imod de høje militærudgifter, som ”allerede ødelægger livet for sorte, latinere, kvinder, ældre og fattige”.

I FN-kredse hilses demonstrationen med stor begejstring, da man ser en opbakning for nedrustningssamlingen, som er i gang for tiden. Mellem de ”anonyme” deltagere bliver Sveriges nedrustningsminister Inga Thorsson, som glædestrålende taler om, at hun ”sandelig vil med i en historisk begivenhed”. Også statsminister Anker Jørgensen har teoretisk mulighed for deltagelse, idet han ankommer til New York lørdag, men der foreligger intet om, at han vil benytte sig af muligheden. Ingen kendte politikere er mellem talerne, hvad der fra arrangørernes side er en bevidst afstandtagen fra den politiske proces, som har medvirket til våbenkapløbet, men f.eks. New Yorks borgmester har bekendtgjort, at han vil deltage.

Parolefrihed


Marchen har foruden det allerede nævnte tema fire andre. Man kræver våbenkapløbet stoppet, afskaffelse af atomvåben, omdirigering af nationens ressourcer til opfyldelse af ”menneskelige behov” samt stop for militære interventioner. Det betyder dog ikke, at deltagerne er bundet til disse paroler. Fredsdemonstrationer i USA er normalt præget af et meget livligt opbud af hjemmestrikkede krav, og bl.a. grupper af asiatiske amerikanere vil fordømme racisme i deres bannere.

Mellem talerne er der adskillige kunstnere, fagforeningsrepræsentanter og forhenværende militærfolk, bl.a. den tidligere chef for den største af USA's efterretningstjenester, admiral Noel Gaylor. Fredsforskeren Randal Forsberg, som tog initiativ til kampagnen for fastfrysning af atomarsenalerne, taler, og hun får følgeskab af f.eks. Orson Welles, Coretta Scot King, Martin Luther Kings enke. Den kunstneriske underholdning varetages af bl.a. Linda Ronstadt, Rita Marley og gruppen Peter, Paul and Mary.

Dagen inden demonstrationen afholdes en stor tværkirkelig gudstjeneste og den 14. juni blokerer aktivister indgangene til de fem atommagters FN-ambassader. Sidstnævnte arrangement har mere yderligtgående krav, idet man ønsker ”ensidig” nedrustning og kræver atomkraft afviklet. Deltagerne i dette arrangement skal forinden trænes i såkaldt ”civil lydighedsnægtelse”, dvs. passiv modstand. Anholdelse af aktivisterne ventes.

”Der er nu et glimt af håb i den verdensomspændende protest imod våbenkapløbet”, hedder det på en løbeseddel fra organisationerne bag. ”Vi mener, at denne bevægelse vil blive fremmet af handlinger, som gør det umuligt for denne verdens nationer, at ignorere vor vrede over, at vi bliver holdt som gidsler, truet af nuklear udslettelse”.

Demonstrationen lørdag bliver præget af, at den amerikanske fredsbevægelse i vidt omfang er organiseret langs faglige grænser.

Således har edb-teknikere deres mødested ved marchens begyndelse, og lærere, sundhedssektorens ansatte, kunstnere og sagførere mødes også til fælles optræden.

Mellem arrangørerne ses grupper med følgende navne: Dansere for Nedrustning, Sygeplejersker for en atomfri Fremtid, Socialarbejdere for Atomnedrustning, Arkitekter for social Ansvarlighed osv. Endog sælgere af livsforsikringspolicer har lavet en komité for fastfrysning af atomarsenalerne.

Især en gruppe har været meget aktiv i de seneste måneder med opvarmning til lørdagens demonstration. I april dannede fremtrædende skuespillere, musikere og andre ”Udøvende kunstnere for Atomnedrustning”. I kredsen er bl.a. Harry Belafonte, Jill Clayburgh, Dustin Hoffman og tegneren Jules Feiffer. Initiativet er blevet en stor succes. Gruppen står bag snesevis af arrangementer, hvor kunstnere optræder gratis. Sammen med omkring 50 andre kulturelle grupper har man arrangeret klassiske og rock koncerter, teaterforestillinger, oplæsning af digte og udstillinger.

Skuespillerinden Colleen Dawhurst har beskrevet sine motiver således: ”Det er os (kunstnere), som giver udtryk for drømmene, håbene, kærligheden samt først og fremmest folks liv. Det er vor profession. Derfor er det os, som kan tale for folket”.
Kunstnernes store fordel er, at de kan trænge ind i de dele af medierne, som normalt ikke indeholder ”politiske” budskaber. Jill Clayburgh, som blev kendt for sin rolle i ”An Unmarried Women” og næsten aldrig giver interviews, forklarer nu, at hun ikke er en aktivist-type, men ”jeg føler virkelig denne gang, at hvis vi lægger pres på vores regering, så vil noget muligvis blive ændret i dens rustningspolitik”.

Vrimmel af japanere

Aktiviteten har i ugen op til demonstrationen og åbningen af FNs nedrustningssamling nået et crescendo, hvor man nærmest har et supermarkeds udbud af arrangementer.

I mandags nåede en såkaldt verdensfredsmarch frem. Den blev startet i april 1981 i Japan, hvor 500 religiøse ledere fra mange trossamfund var samlet. Bagefter tog buddhistiske munke afsted, og de har siden trommet og sunget sig frem til fods i spidsen for små vandrende skarer.

Hver eneste dag samles omkring 100 børn til en demonstration ved FN-bygningen. Over for den sidder tre unge amerikanere, der faster og en del af dagen slår monotont på et trommeskind. Den mere end 100-årige Hopi-indianer David Monongye ”er kommet østpå fra sit hjemland i Arizona, så han kan delagtiggøre os i hopiernes profetier og sine egne visioner angående atomtruslen og fredshåb”, som det hedder på en løbeseddel, der annoncerer et møde med ham i en synagoge.

FN-bygningen og dens nærmeste opgivelser vrimler med japanere, som bærer vidnesbyrd om bomberne mod Hiroshima og Nagasaki. I lobbyen til bygningen, hvor FNs Generalforsamling holder til, har en japansk organisation arrangeret en udstilling, der beskriver følgerne af disse eksplosioner. En helgenstatue fra en kirke i Nagasaki – skåret i sten i legemsstørrelse – viser endnu følgerne af den termiske stråling. På store farveplancher berettes, hvad følgerne blive, hvis verdens nuværende arsenaler bliver taget i anvendelse.

 

Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse. Læs mere om Ophavsret.


www.dragsdahl.dk