www.dragsdahl.dk                                 Hjem

<font face="Helvetica, Arial, sans-serif"><small><small><font size="4"><small><small></small></small></font></small></small></font>

Publiceret på POV. Point of View International 9. juli 2016 

<big><font size="4"><big></big></font></big>

Obama kritiserer Polen på NATO-møde

Af JØRGEN DRAGSDAHL



Polens regering blev under NATO-topmødet i Warszawa kritiseret af USA’s præsident, Barack Obama, for overgreb på landets demokrati.

Obama 

Alvoren i denne kritik blev straks bekræftet, idet landets statslige tv forvrængede Obamas udtalelse, så kritikken blev til ros.

Inden topmødet blev det fra amerikansk side antydet, at præsidenten ville udtrykke sin bekymring over, at nogle medlemmer ikke lever op til de demokratiske værdier, som er grundlæggende for NATO. Ifølge en artikel i den britiske avis The Financial Times var planen til diskussion indtil sidste øjeblik. Afgørende blev den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright, som selv stammer fra Tjekkoslovakiet. Inden topmødet har hun haft en række samtaler i den polske hovedstad, bl.a. med repræsentanter for oppositionen. Ud fra disse samtaler opfordrede hun til, at kritikken blev fremført.

Af Financial Times citeres hun for, at det er et vigtigt budskab, at NATO ikke kun er en militær alliance, idet den også er en støtte for fælles værdier. Hun kalder Obamas kritik for ”fremragende”.

I alt udgjorde hans kritik kun 160 ord i et oplæg til en pressekonference, som han afholdt sammen med den polske præsident, Andrzej Duda. ”Jeg gav til præsident Duda udtryk for vores bekymring over visse handlinger og dødvandet i forbindelse med Polens forfatningsdomstol”, sagde Obama.  Regeringen har reelt blokeret for domstolens arbejde, efter den kendte nogle af regeringens beslutninger forfatningsstridige. Den amerikanske præsident tilføjede, at man er Polens ”ven og allierede”, og det er i kraft af denne rolle, at man har bedt alle arbejde for at styrke Polens institutioner.

Regeringen har fået fjernet ledelsen samt et stort antal journalister fra den statslige tv-station. I sin gengivelse af Obamas udtalelser hævdede tv-stationen, at Obama havde rost det polske demokrati. Desuden fejloversatte man den amerikanske præsidents udtalelser.

Washington Post har i sin opsamlende reportage fra topmødet fokuseret på netop kritikken af værtslandet.

P.S. Så har præsident Obama kritiseret den polske regerings overgreb på demokratiet. Det var jo, som jeg beskrev i en POV-artikel for en uge siden, ventet, men nogle hævdede, at det er utænkeligt, at en amerikansk præsident vil kritisere et værtsland. Men nu er det altså sket, og ovenfor en lille POV-artikel derom.

Jeg må anbefale, at interessede opsøger den artikel i Financial Times, som jeg henviser til. Jeg har forsynet artiklen med et link - men så kommer man frem til en side, der opfordrer til prøveabonnement, hvis man vil læse den. Jeg fandt den dog via Google News - søgeterm: NATO - og her dukkede den op i rækken og uden problemer med adgang.

Nyheden er mig bekendt endnu ikke bragt af andre danske medier. Det er et godt eksempel på, at man i gengivelse af det ordinære får undertrykt det kontroversielle.

Topfoto: Den amerikanske præsident Obama sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. NATO Press Service.

Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse. Læs mere om Ophavsret.


www.dragsdahl.dk