www.dragsdahl.dk                                 Hjem

<font face="Helvetica, Arial, sans-serif"><small><small><font size="4"><small><small></small></small></font></small></small></font>

Publiceret på POV. Point of View International 31. august  2016 

<big><font size="4"><big></big></font></big>

<big><strong><font color="#000000"><font face="Times New Roman, serif"><font size="4"><big><span style="font-style: normal"><span style="font-weight: normal"></span></span></big></font></font></font></strong></big>


Viden er det bedste vi har


Af JØRGEN DRAGSDAHL

Find selv fejlene… Dette er, ifølge en dansk grundbog i kultur- og samfundsundervisning, et kort, som viser delingen af Europa under Den Kolde Krig.


ColdWar

Værket, “Flere sider af KS. Grundbog”, blev udgivet den 8. august fra forlaget Lindhardt og Ringhof. Den indeholder, oplyser en forlagstekst, ”fagets kernestof med introduktion til kristendom og islam og verdenhistorisk oversigt”. Endvidere beretter forlaget, at kultur- og samfundsfaggruppen står over for en reform…”.

Endnu en reform af den art, som danske skoler, skattevæsenet osv. er blevet velsignet med? Det må være den officielle indførelse af det post-faktuelle samfund, som forlaget har tænkt på.

Men egentlig er det jo meget sjovt – hvis det ikke også var så alvorligt.

Man kan få sig et hjerteligt grin med et besøg på forlagets Facebook-side. Tråden starter med, at nogle historikere morer sig over kortet, men så kommer den relevante redaktør fra forlaget på banen, og så bliver det rigtigt sjovt.

Forlagets reaktion

Han indrømmer indledningsvis, at man nok har begået en lille fejl ”i farverne”, fordi ”Tyrkiet og Grækenland er markeret forkert”. Den forklaring sluger kritikerne ikke helt, så den gode mand kigger endnu engang på kortet, hvorefter han forklarer:

Historieforfalskning er svær at opdage
__________________________________________________________________________________________________________________________

Kortet er et stykke historieforfalskning. Den slags er svært at opdage. Vi har ledt efter et kort over et delt Europa og det fandt vi – så vi forventede ikke at finde et kort over et delt Europa, som bevidst var forvansket. Det er meget beklageligt. Ham, der har lavet kortet har taget kortet fra en bog fra 1960. De oprindelige rettighedshavere har vi naturligvis forsøgt at finde, men forlaget eksisterer ikke mere”.

Men ak. Kritikerne er stadig ikke tilfredse, thi kortet er ikke en forfalskning – det er et ”kunstværk”, og kunstneren har faktisk egen hjemmeside, hvor man kan finde lignende samt en slags historisk redegørelse for, hvordan Europa blev delt på den anviste måde. Det med ”en bog fra 1960” er led i kunstværket.

Forundret kunstner

Kunstneren, som i den virkelige verden hedder Andri Jonsson, melder sig også på tråden. Han er islænding, bosat i Norge, historiker og kunstnernavnet er inspireret af en fremtrædende leder af kommunister i Finland:

Først da jeg oppdaget at kartet, som tydelig viser en kontrafaktisk historisk scene, hadde funnet veg inn i en dansk lærebok i historie var jeg helt forvirret over hvordan i all verden dette kunne ha skjedd. Jeg har trolig aldri sett eller hørt om noe lignende før. Jeg ble også litt skuffet for at noen skulle med vilje bruke mitt kunstverk som er merket med mitt fullt navn, utenom å ta kontakt med meg (og klippe ut navne mitt og sitere Wikimedia). Jeg mangler nesten ord, til og med på mitt morsmål, for å beskreve uprofessjonaliteten som her har blitt vist”.

Forlaget forklarer, at man nok har søgt på ”cold war europe”, og så er stødt på kortet. Så heldig er jeg ikke, når jeg følger denne opfordring, og det forklarer heller ikke, at man har fjernet kunstnerens navn og i stedet angivet, at Wikimedia er kilden.

Løkkelands velsignelser?

Når man har fået leet af, kan man vel også blive lidt deprimeret. Tre historikere har, ifølge forlaget læst korrektur. Så måske er det en forsmag på, hvad der venter os i Løkkeland efter yderligere nedskæringer?

Men man kan jo også tage det hele positivt. Mulighederne for anvendelse af dette kort og tråden er jo store. Tænk på en eksamensopgave, hvor eleven skal levere kildekritik. Eller undervisning, hvor tråden kan indgå.

Nogle boghandlere oplyser nu på deres hjemmesider, at bogen “mangler for tiden på forlagets lager”, og “leveringstid er ukendt”.



Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse. Læs mere om Ophavsret.

www.dragsdahl.dk