www.dragsdahl.dk                                 Hjem

<font face="Helvetica, Arial, sans-serif"><small><small><font size="4"><small><small></small></small></font></small></small></font>

Publiceret på POV Point of View International 23. marts 2017 

<big><font size="4"><big></big></font></big>

<big><strong><font color="#000000"><font face="Times New Roman, serif"><font size="4"><big><span style="font-style: normal"><span style="font-weight: normal"></span></span></big></font></font></font></strong></big>


Tak for regnen – og for Connie Hedegaard


Af JØRGEN DRAGSDAHL
Regnen


Positive oplevelser er skam mulige i det københavnske politiske miljø.

Lige nu leverer CPH:DOX en række tilbud, og torsdag havde jeg en virkeligt god oplevelse, som andre kan få del i med egne øjne.

Man bliver jo nemt forvænt i det såkaldte informations-samfund, hvor nærkontakt med alt og alle bliver leveret. Som journalist er man endog super forkælet.

Alligevel hører det til de sjældne oplevelser, at man her i landet kan få nærkontakt med en afrikansk landmand, som både er offer for klima-krisen og gør noget ved den. Læg dertil en god film, nemlig “Thank you for the rain“. Samt opmuntrende råd til aktivister fra en top-politiker, den tidligere EU-kommissær Connie Hedegaard. Alt det leverede CPH:DOX i Cinemateket.

Landmand med klage

Her i landet lider vi ikke under klima-krisen – den er mest et intellektuelt engagement. Vi ved således godt, at det i høj grad er rige industrilandes forbrug af fossile brændstoffer, som har skylden, men alligevel kan selv dele af venstrefløjen finder undskyldninger for ekstra statslig finansiering, så den sidste olie kan blive presset ud af Nordsøen.

_______________________________________________________________________________

Et budskab fra Connie Hedegaard er, at det nytter noget, når aktivister rejser konkrete eksempler på klimakrisens følger. For få dage siden hørte jeg chefredaktør Martin Krasnik fra Weekendavisen hånende kalde aktivisters indsats helt nytteløse, fordi de ikke gør indtryk på politikere. Men det er altså ikke det indtryk, som toppolitikeren Hedegaard har med sig fra adskillige års liv i magtens gemakker.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Især nogle udviklingslande er hårdt ramt af krisen, som vi har skabt. Landbruget i Kenya udsættes således både for langvarig tørke og knusende styrtregn. Gennem diverse medier kan vi følge med. Men når en landmand fra Kenya, Kisulu, pludselig står her med sin klage, så bliver både krisen og vort medansvar meget nærværende.

Seværdig film

Kisulu er hentet hertil af CPH:DOX, som også viser en film, hvor han er hovedpersonen. Filmen bliver beskrevet nærmere i dette link til en anmeldelse, så indholdet vil jeg ikke gå meget nærmere ind på. Han er dybt engageret i en indsats mod både tørke og styrtregn, idet han organiserer bønderne i et projekt, som skal plante træer, der kan mindske både udtørring og erosion. Filmen er meget seværdig, og den vises sidste gang på lørdag 25. marts kl. 12 i Palads. Skoler kan i øvrigt også leje den.

Se traileren her:

Regnen2


Vi vil sikkert se mange flere ofre i fremtiden. Forskere regner med, at mindst et par hundrede millioner vil blive flygtninge på grund af klimakrisen. Bliver presset fra dem mon den for os mest alvorlige af krisens følger? Eller vil/kan vi holde dem væk?

Hedegaards opfordring

Efter filmen satte Connie Hedegaard, en af de sidste anstændige borgerlige i de konservative rækker, perspektiv på filmen og mødet med Kisulu. Hun havde flere positive budskaber.

Hun ser fremskridt siden sin egen start i klima-indsatsen, fordi holdningen i mange u-lande for 12-13 år siden var, at det var en vestlig luksus, at nogen beskæftigede sig med klimaet. Nu beviser Kisulu, at selv almindelige mennesker i ulande er bekymrede, berørte og aktive.

Endnu et budskab fra denne toppolitiker er, at det nytter noget, når aktivister rejser konkrete eksempler på klimakrisens følger. For få dage siden hørte jeg chefredaktør Martin Krasnik (Weekendavisen) hånende kalde aktivisters indsats helt nytteløse, fordi de ikke gør indtryk på politikere. Men det er altså ikke det indtryk, som Connie Hedegaard har med sig fra adskillige års liv i magtens gemakker.

Topfoto: Norske aktivister har samlet ind, så landmanden og klima-aktivisten Kisulu kunne købe en motorcykel. På den kan han komme rundt til andre landmænd og få dem organiseret til fælles indsats mod tørke og erosion. Fra filmen.



Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse. Læs mere om Ophavsret.


www.dragsdahl.dk