www.dragsdahl.dk                                 Hjem

Bog, udkommet 2000

Efter Kosovo - om Europas fremtidige sikkerhedsarkitektur 

 

En analyse af Kosovo-krigen og et udspil til sikkerhedspolitiske reformer forfattet af Vibeke Sperling, Ole Wæver, Jørgen Dragsdahl, Anders Andersen, Søren Keldorff og Søren Riishøj. Udgivet af "nyt europa" januar 2000. 110 sider. ISBN 87-986927-3-9

Læs bogen online: Download "Efter Kosovo" (pdf)

Bogen vender sig imod den officielle "lære" af konflikten, der drages på det militære felt: At det var luftbombardementer, som sikrede sejren. Derfor - konkluderer den officielle lære - må NATOs europæiske medlemmer købe flere og mere avancerede våben.

Det er, mener forfatterne, en fundamentalt forkert konklusion. Bogen vender sig ikke principielt mod militære indgreb. Men den går imod tendensen til større beredvillighed til at finansiere krig end til at forebygge gennem civil fredsindsats. Der argumenteres for, at EU ved at stille medlemskab i udsigt skal påtage sig et ansvar for hele Europa. Desuden foreslås, at EU bør oprette et ikke-militært beredskabskorps med permanent kerne af ansatte. Styrken skal være et civilt svar på etniske konflikter og staters sammenbrud.

I Politikens anmeldelse skrev Jørgen Schleimann den 1. marts 2000, at "der er virkelig tale om megen nytænkning", og i Aktuelt skrev Asger Røjle den 4. marts, at bogen er "gevaldigt velkommen".

 

Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse. Læs mere om Ophavsret.


www.dragsdahl.dk