www.dragsdahl.dk                                 Hjem

Forsideartikel i Aktuelt 2. september 2000 - se hovedartiklen samme dag

Atomvåben: Raketskjoldet udskudt

UDSÆTTELSE. Præsident Clinton har udsat det amerikanske anti-raket-system. Den danske regering antyder, at også en beslutning om Thule-radaren må vente.

Af JØRGEN DRAGSDAHL

'Det er klogskabens sejr over politik', erklærede en af raketskjoldets førende amerikanske kritikere, John Isaacs fra Council for a Livable World, efter præsident Clinton i går overdrog det planlagte anti-raket systems skæbne til sin endnu ukendte efterfølger.

Denne reaktion blev gentaget i mere afdæmpet form i talrige kommentarer, lige fra NATO's hovedkvarter til Moskva. En af de mest afdæmpede udtalelser kom fra udenrigsminister Niels Helveg Petersen, som konstaterede, at ”der er tale om en beslutning, som ikke ændrer grundlaget for regeringens hidtidige tilkendegivelser i sagen”.

Helveg Petersen tilføjede, at ”det er den almindelige forventning”, at en ny regering i USA ”vil skulle bruge adskillige måneder, før den når frem til en beslutning i sagen”. Ministeren påpeger, at der ikke er truffet nogen beslutning om Thule-radarens ”eventuelle anvendelse i et missilforsvarssystem”.

NATO's generalsekretær George Robertson kaldte beslutningen ”en klog fremgangsmåde, der afbalancerer de mange faktorer i dette spørgsmål”. En officiel russisk kommentar udtrykker håb om, at en ”afbalanceret fremgangsmåde” vil blive foretrukket. Den norske udenrigsminister Thorbjørn Jagland erklærede sig ”glad”.

Republikanernes præsidentkandidat George Bush så i beslutningen derimod bevis for, at Clinton-Gore- regeringen ”gennem syv år har undladt at styrke Amerikas forsvar”. Han vil selv ”hurtigst muligt” oprette et anti-raket-system. (.... videre til hovedartiklen)

Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse. Læs mere om Ophavsret.


www.dragsdahl.dk