www.dragsdahl.dk                                 Hjem

Forsideartikel i Aktuelt 11. september 2000 - se også to andre artikler herom

USA risikerer atom-kaos

RAKETSKJOLDET. Den tidligere russiske premierminister Primakov afviser nye amerikanske krav.

Af JØRGEN DRAGSDAHL

Sammenbrud truer i bestræbelserne for kontrol med atomvåben, hvis USA holder fast ved nye krav til Rusland, siger den tidligere russiske premierminister Jevgenij Primakov.

Den amerikanske viceudenrigsminister Strobe Talbott præsenterede efter et møde 6. september i New York med russiske repræsentanter de nye krav. Han oplyste, at USA kun vil forhandle nedskæring af de strategiske atomvåben, en START III traktat, hvis Rusland til gengæld vil forhandle en ændring af ABM-traktaten, så den ikke længere forbyder et anti-raket-system.

USA har ikke tidligere sammenkædet de to emner. Under et interview med Primakov præsenterede Aktuelt ham for et ordret referat af Talbotts udtalelser. Den russiske top-leder var tydeligt overrasket.

For det første, sagde Primakov, lægger USA op til løftebrud. Det russiske parlament tøvede længe med formel godkendelse af en tidligere nedrustningsaftale, START II. Amerikanerne sagde, at "hvis vi ratificerer START II, så ville de straks indlede forhandlinger om START II", oplyser Primakov.

START II blev derefter godkendt tidligere i år af det russiske parlament. "Men nu tager de deres eget løfte tilbage", siger Primakov. Hvis forhandlingerne sammenkædes på den måde, som Talbott lægger op til, så "vil det medføre kaos, et sammenbrud for rustningskontrol", fortsætter Primakov. "Det ser ud til, at USA tror, at man kan diktere sin politik til alle. Men det er en fejltagelse - en meget alvorlig fejltagelse".

Men de amerikanske udtalelser kan også være et nummer i valgkampen, mener Primakov: "Jeg kender Talbott godt. Han er min ven. Han er en meget erfaren mand, og jeg tror ikke, at han udtaler sig uden, at han har tænkt sig om".

"Så måske har han sagt disse ting, fordi han vil hjælpe vicepræsident Gore under valgkampen [i]. Måske. For da præsident Clinton erklærede, at han ikke vil beslutte oprettelse af det nationale missilforsvar nu, så styrkede det ikke Gores stilling. Hans modkandidat George Bush brugte det mod demokraterne".

"Men hvis de virkelig mener det, så vil det få modsatte virkninger. Vi vil overveje, hvordan vi kan reagere på en anden måde, som vil passe os. Så jeg tror ikke, at det vil være klogt, hvis man går videre med de krav", siger Primakov.

Aktuelts interview med Jevgenij Primakov blev bragt i flere afsnit. Se også artikel fra samme dag: Ny udvidelse af NATO kan udløse katastrofe samt 9. september 2000: Thule: Venter dansk nej til USA’s raketskjold[i] Albert Gore, Clinton-regeringens vicepræsident, var demokraternes kandidat imod George Bush under præsidentvalget i 2000

 

 

Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse. Læs mere om Ophavsret.


www.dragsdahl.dk