Global sikkerhedspolitik
Jørgen Dragsdahl skriver om sikkerhedspolitiske emner. Her bringes et udvalg af artikler, foredrag, mm. om emnerne USA, Irak, terrorisme, atomvåben, den kolde krig.
 
Hjem CV Kontakt Foredrag Artikler Bøger Radio
English

 

 

 


Artikler mm. om Polen

Emner 2005  1999  1998  1997  1995
Retssagernes dokumenter
USA
Irak / Iran
Sikkerhedspolitik
Terrorisme
NATO
Atomvåben
Den kolde krig
Missilforsvar / Missilskjold
Racisme
Polen
Pressen

Om ophavsret

 


03.08.2018 | POLEN / RACISME - Polsk jødehad led i brud med liberalt demokrati
Tegningen ovenfor i denne artikel opsummerer mange polakkers aktuelle selvopfattelse. Der er blevet begået et folkemord på polakkerne. De skyldige er nazisterne og jøderne – man bør nemlig bemærke, at den røde stjerne er den jødiske Davidsstjerne, og ikke det traditionelle kommunistiske symbol. Et af landets største ugeblade, Do Rzeczy, bragte tegningen tidligere i år, da især jødiske organisationer og Israel protesterede imod et forbud mod udtalelser, som kan give Polen medansvar for overgreb på jøder under Anden Verdenskrig. Logikken er naturligvis, at polakkerne kun er ofre, mens jøderne er medskyldige i drabet på knapt tre millioner polakker. (Publiceret på POV Point of View International 3. august 2018)

03.04.16 | POLEN - Fremmedhad uden fremmede
Polsk nationalisme er præget af had mod naboer, jøder og andre udenlandske kræfter samt indenlandske ”forrædere”. (Publiceret på POV. Point of View International 3. april 2016).

2005  Top

15.10.05 | POLEN - Polsk enegang i en krudttønde
Mere nationalistiske ledere er kommet til magten i Polen. De har store ambitioner. Man ønsker en stormagtsrolle regionalt, som skal bygge på inddragelse af flere østeuropæiske lande i den vestlige blok, men når Polen samtidigt lægger afstand til EU, blive ambitionerne svækket af for få ressourcer. (Analyse i Information)

1999  Top

17.09.99 | POLEN - Urskoven råber hjælp
Reportage fra Bialowieza - det europæiske lavlands sidste oprindelige skov. Biologer og forstfolk er i kamp. Skal en lille nationalpark udvides, så hele skoven bliver fredet? Eller kan dens enestående karakter bedst beskyttes med "bæredygtig skovdrift". Danmarks Miljøstyrelse har indledt en ny fredsbevarende mission. (Trykt i Weekendavisen)

30.07.99 | POLEN - Tilbage til riddertiden
Reportage fra de nye polske ridderes slag ved Grunwald. Tusindvis af unge polakker har kastet sig over riddertiden. Med sværd i hånd er de på jagt efter en renere verden og en identitet med rødder i Polens blodige historie. Helt uden storpolitiske drømme er de ikke. (Trykt i Weekendavisen)

1998  Top 

22.12.98 | POLEN – Fløjlsgenerationen
Reportage. Ti år efter systemskiftet i Polen er landets unge opdelt i tre grupper, som foragter og frygter hinanden. De intellektuelle har brudt med en tradition, som har rødder længere tilbage end den frie fagbevægelse Solidaritet. Sociale lighedsidealer er dem totalt fremmede. For andre går den eneste vej frem via prostitution og kriminalitet. Og så er der de ny-riges børn, som stræber efter den akademiske verdens symboler. (Trykt i Weekendavisen)

24.07.98 | POLEN - Kommunismens hævn
Lederen af den polske højrefløj, Marian Krzaklewski, lægger op til en offensiv mod kommunister, som, ifølge ham, har infiltreret regeringen og dens støttepartier. Men nogle af heltene fra frihedskampen går imod hans kampagne. Karol Modzelewski hævder således, at "paradoksalt nok er den kommunistiske arv meget levende i anti-kommunisters sind". (Artikel i Weekendavisen)

16.01.98 | POLEN - Biskopper opgiver kirkestaten
Den katolske kirke har accepteret både EU og demokrati - efter hårdt pres fra befolkningen, som har afvist kirkens politiske ambitioner, og efter et kraftigt vink fra paven selv. Når det gælder EU vil kirken arbejde for, at europæisk integration sker inden for rammerne af en kristen union. (Artikel i Weekendavisen)

1997  Top 

12.09.97 | POLEN - Stadig "dem" og "os" i Polen
Interview med en af frihedskampens store veteraner, Jacek Kuron. Han kritiserer to-delingen af politiske spørgsmål i "dem" og "os". Det er ikke godt for dialog og er en kilde til fjendebilleder, siger han. Tanken er, at hvis DE tænker forskelligt, hvis DE handler forskelligt, så er DE fjender, som skal bekæmpes. (Artikel i Weekendavisen)

14.03.97 | POLEN - Invitation til dansk-polsk østoffensiv
I interview med Weekendavisen inviterer den polske statsminister dansk erhvervsliv til et fælles fremstød i øst. Polakkerne har den nødvendige viden og danskerne har ressourcer, som polske virksomheder selv mangler. Han trækker også de naturlige skel i polsk politik op - men de ignoreres til skade for Polens demokrati af historiske årsager. (Artikel i Weekendavisen)

07.03.97 | POLEN - Kæmpen sover ikke evigt
Bliver danskerne en nation af kirsebærplukkere, som må tage job i Polen? Dette fremtidsperspektiv rejses af den dansk-polske erhvervsleder Wojciech Kuczynski, som kritiserer dansk arrogance i holdningen til Polen. Danske investeringer i landet vokser hastigt, men den danske strategi er kortsigtet, mener Kuczynski, idet han efterlyser et mere ligeværdigt partnerskab. (Artikel i Weekendavisen)

1995  Top 

13.10.95 | POLEN - Fromheden og uhyret
Reportage fra det polske præsidentvalg i 1995. Det så længe ud til, at en kvinde, Hanna Gronkiewicz-Waltz, ville blive de kristne og borgerlige vælgeres kandidat i det endelige opgør med Alexander Kwaniewski, erklæret socialdemokrat og tidligere kommunist. Men hendes mangel på politisk erfaring medførte nederlag til den siddende præsident, Lech Walesa. (Artikel i Weekendavisen)

18.08.95 | POLEN - Revolutionens problembarn
Lech Walesa var folkets idol, da han anførte den frie fagbevægelse Solidaritet. Som præsident er han blevet en forhadt syndebuk. Engang nære medarbejdere leverer i dag hård kritik af manden, som måske mest ved tilfældighedernes spil blev en frihedshelt. (Trykt i Weekendavisen)

 


www.dragsdahl.dk - E-mail: jorgendr@hotmail.com Ballerup. Danmark