Global sikkerhedspolitik
Jørgen Dragsdahl skriver om sikkerhedspolitiske emner. Her bringes et udvalg af artikler, foredrag, mm. om emnerne USA, Irak, terrorisme, atomvåben, den kolde krig.
 
Hjem CV Kontakt Foredrag Artikler Bøger Radio
English

 

 

 


Racisme
Aktuelle kommentarer vedrørende racisme

Emner
 2008  2006   2001   2000  1999  1998   1996   1995  1990  1982  1977
Retssagernes dokumenter
USA
Irak / Iran
Sikkerhedspolitik
Terrorisme
NATO
Atomvåben
Den kolde krig
Missilforsvar /Missilskjold
Racisme
Polen
Pressen
Globalisering

Om ophavsret

 


12.09.2018 | RACISME - Om tørklæder, sexisme og små piger i folkeskolen
Hvis man melder sin lille pige ind i folkeskolen, skal man så også acceptere, at hun udsættes for sexisme? Og er det acceptabelt, hvis nogle muslimske forældre sender pigerne i skole med tørklæde på? Vi er måske ikke vant til at se de to eksempler som to sider af samme sag, men i begge tilfælde er der en seksualisering på spil af børn, skriver Jørgen Dragsdahl. (Publiceret på POV Point of View International 12. september 2018)


14.08.2018 | RACISME - Gensyn med de stærke kvinders frihedskamp
Brune feminister i Danmark vil formentlig fremover udvide frihedskampen, så hvid racisme får en klar placering på skydeskiven. Mellem årsagerne til den drejning er, at deres eget ”brune” samfund bliver udsat for et voksende pres fra det hvide flertal. De er på vej ud i et minefelt skabt af racismen. Her kan de brune danske kvinder lære af sorte amerikanske kvinders frihedskamp, skriver Jørgen Dragsdahl i en komparativ analyse af sorte kvinders historiske opgør i slutningen af 1960’erne med mændenes undertrykkelse i egne rækker hos Black Panther Party og situationen i dagens Danmark. (Publiceret på POV Point of View International 14. august 2018)


03.08.2018 | POLEN / RACISME - Polsk jødehad led i brud med liberalt demokrati
Tegningen ovenfor i denne artikel opsummerer mange polakkers aktuelle selvopfattelse. Der er blevet begået et folkemord på polakkerne. De skyldige er nazisterne og jøderne – man bør nemlig bemærke, at den røde stjerne er den jødiske Davidsstjerne, og ikke det traditionelle kommunistiske symbol. Et af landets største ugeblade, Do Rzeczy, bragte tegningen tidligere i år, da især jødiske organisationer og Israel protesterede imod et forbud mod udtalelser, som kan give Polen medansvar for overgreb på jøder under Anden Verdenskrig. Logikken er naturligvis, at polakkerne kun er ofre, mens jøderne er medskyldige i drabet på knapt tre millioner polakker. (Publiceret på POV Point of View International 3. august 2018)

14.10.2017 | RACISME - Jørgen Dragsdahl: “I Danmark har vi behov for en diskussion om, hvad racisme er”
I Danmark har vi behov for en diskussion om, hvad racisme er. For vi står helt klart i en forvirret situation, hvor folk bruger en masse udtryk, de faktisk ved meget lidt om. Vi er nødt til at nå frem til, hvad vi forstår ved racisme og ved racister (Interview med i Ræson.dk 14. oktober 2017) Åbner i Nyt Vindue


10.04.2017 | RACISME - Arabisk racisme har også dybe rødder
Racisme er ikke forbeholdt hvide og ofrene er ikke udelukkende brune mennesker – ofte muslimer – sorte mennesker, romaer eller jøder. Eksempelvis stikker racismen i den arabiske verden dybt, skriver Jørgen Dragsdahl i en kommentar, hvor han henviser til eksempler og debat – samt understreger, at racisme og fordomme ikke er det samme. Den mest præcise og umisforståelige definition er, at “racisme” er kombinationen af fordomme og en magtstruktur. Det er på tide at debatten rejses – og at den arabiske verden starter en bredere diskussion af problemet.(Publiceret på POV Point of View International 10. april 2017)


25.03.2017 | RACISME - Kvinder slår igen mod racisme og sexisme
For ikke længe siden skete det hyppigt, at “danskere” afviste, at racisme er et problem her i landet. Men den påstand er sandelig kommet under bombardement, og det fra ofrene for denne racisme, bemærker Jørgen Dragsdahl, der roser en artikel i Politiken om emnet.
(Publiceret på POV Point of View International 25. marts 2017)

2008 Top 

07.07.08 | RACISME - Kultursammenstød på højskolerne
Hvis vi vil præge nydanskerne med ny dannelse på højskolerne, er det nødvendigt, at højskolen kritiserer dansk kultur og sig selv. Flertallets selvkritik er en forudsætning, hvis man vil gøre op med træk ved mindretallets kultur. Artiklen har fremprovokeret en voldsom debat. (Synspunkt i Information)

01.07.08 | RACISME - Dannelse til Verdensborger
Nydanskere udgør en værdifuld ressource, som kan gøre gamle idealer konkrete. Højskolen skal gøre sine elever til verdensborgere, som tager vor tids store globale udfordringer op. Nydanskerne kan bidrage til, at disse udfordringer bliver nærværende, og sammen kan eleverne udvikle de færdigheder, som er nødvendige, hvis man skal begå sig i verdens mangfoldighed. Alternativet er dem-imod-os opgør med destruktive følger for alle. Europahøjskolen på Kalø har gjort 'dannelse til verdensborger' til sit motto. (Kronik i Information - her uforkortet)

01.04.08 | RACISME - Obama udfordrer racisten i alle amerikanere
Hvad er racisme? Spørgsmålet står centralt i den debat, som er brudt i valgkampen efter den sorte præsidentkandidat Barack Obama har holdt en tale om racemodsætningerne i USA. Sorte og hvide amerikanere opfatter racismen forskelligt. For hvide er folk enten racister eller ikke-racister. For sorte kan hvide mere placeres på en skala, der strækker fra anti-racistisk engagement til åbenlys racisme. (Analyse i Information)

2006 Top 

05.04.06 | RACISME - Muhammed-tegningerne hjalp Al Qaeda  
Jyllands-Postens karikaturtegninger af profeten Muhammed var til stor gavn for terror-bevægelsen Al Qaeda. Det mener den amerikanske forsvarsekspert Seth Jones, som mens affæren blussede op befandt sig i små afghanske landsbyer. Her oplevede han direkte, hvordan Al Qaeda og andre ekstremister anvendte tegningerne til rekruttering. Reaktionen på tegningerne har også påvirket USA’s planlægning af en krig mod Iran, siger andre eksperter. Radio: Link til DR P1s Orientering | Manuskript

01.03.06 | RACISME - Dansk Folkeparti har åbnet ny front mod islam
Affæren med Muhammed-tegningerne har skabt en dansk normaltilstand, hvor Søren Espersen fra Dansk Folkeparti ganske ubemærket af nyhedsmedierne kan hævde, at NATO har allieret sig med muslimerne i et angreb på kristendommen. Han argumenterer ved hjælp af løgne og halve sandheder. (Artikel i Information)

17.02.06 | RACISME - Intellektuel terrorisme eller dumhed?
Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten er led i en kulturkamp mod islam, og de kom kort efter, at kulturminister Brian Mikkelsen havde erklæret krig. Men de nye kulturkrigere har overset nogle af krigskunstens mest grundlæggende regler. En sikkerhedspolitisk analyse kan trænge ind bag krigens tåger, så nogle centrale træk ved konflikten fremstår. (Delvist trykt i Information)

06.02.06 | RACISME - Muhammed-tegninger dræber myte
I USA har Danmark levet højt på myten om at danskere med livet som indsats forsvarede et mindretal - nemlig jøderne under besættelsen. Nu er myten død, siger professor Jytte Klausen fra Brandeis Universitet i Boston i interview med Jørgen Dragsdahl. Radio: Link til P1's Orientering

03.02.06 | RACISME - Dyrt købte sikkerhedspolitiske erfaringer
Måske er Danmark netop nu i den aktuelle sag omkring JyllandsPostens omstridte Muhammed-tegninger og den internationale reaktion på disse tegninger ved at gøre sig nogle dyrt købte sikkerhedspolitiske erfaringer, som vi kunne have fået ganske gratis ved at lytte til andre i tide. Radio: Link til DRs P1 Orientering

2001 Top 

21.09.01 | RACISME - Og der er en ny front
Hvad er mere ægte dansk end beretningen om juledagene på Nøddebo præstegård? Forfatteren bag værket, teologen Henrik Scharling, har fået muslimer i sin familie - min søn og hans børn. Paul har i sin tro meget til fælles med sin tipoldefar, men i dag vil nogle dræbe livsnerven i den kultur, som engang blev anset for ægte dansk. (Artikel trykt i weekend-nu)

19.01.01 | RACISME - Amerikanske spejlbilleder
Undertrykkelsen af 'nydanskerne' er et spejlbillede af den racisme, som sorte amerikanere udsættes for, argumenterer fotografen Jacob Holdt i en ny udgave af sit berømte billedshow. (Trykt i Aktuelt)

2000 Top 

11.10.00 | RACISME - Hvid dansk ø i farvet verdenshav
På konference i København med officiel amerikansk deltagelse var budskabet, at evnen til omstilling, så man hilser indvandring og flere kulturer velkommen, har afgørende betydning for indflydelse og sikkerhed i morgendagens verden. Det blev sagt med slet skjult adresse til de meget hvide danske tilhørere. (Trykt i Aktuelt)

1999 Top 

06.08.99 | RACISME - Udflugt til friheden
Reportage fra rejse med sigøjnere i det sydlige Polen. Der var lykkelige timer ved lejrbålet - og besøg på kirkegårde, hvor ofrene for nazisternes jagt på sigøjnere ligger begravet. Mellem nazisternes forgængere kan man finde danskernes Christian IV, som bød, at sigøjnernes ledere skulle henrettes. (Artikel i Weekendavisen)

1998 Top 

25.09.98 | RACISME - Jøderne kommer
Polens jødiske samfund er genopstået - med en børnehave, skoler og nysgerrighed efter genopdagelsen af en glemt identitet. Men etniske polakker og jøder er også kommet i konflikt. Anti-semitismen vokser, og jøderne anses for en trussel imod intet mindre end den polske nations eksistens og selvværd. (Artikel i Weekendavisen)

1996 Top 

31.05.96 | RACISME - Jødehad uden jøder
Den ledende repræsentant for ti millioner polakker i USA har gjort polsk anti-semitisme til et aktuelt problem af endog storpolitisk betydning. Edward Moskal, formand i Polish American Congress, beskylder Alexander Kwasnievski for "underdanighed" over for polske jøder. Affæren har, midt under Polens bestræbelser for optagelse i NATO, rippet op i historiske sår. (Artikel i Weekendavisen)

1995 Top 

20.01.95 | RACISME - Mødet i Majdanek
Hvad kan man bruge en koncentrationslejr til? En polsk teolog har i sin søgen efter svar gjort Majdanek-lejren til mødested for dialog på tværs af religiøse skel. "Vi kan i Majdanek lære, hvem vi er", siger han. (Trykt i Weekendavisen)

1990 Top 

23.05.90 | RACISME - Hvidt er det bedste...
Racismen er desværre et grundlæggende træk ved den hvide europæers kultur, og før det erkendes, er der ikke udsigt til den omfattende, selvkritiske granskning, som kan forhindre dens vækst. (Leder i Information)

19.04.90 | RACISME / DEN KOLDE KRIG - Når Jyllands-Posten er i ekstremismens vold...
Ekstremismen er Jyllands-Postens evige forbandelse. I 1930'erne udartede den til sympati for Hitler og jødeforfølgelserne. Denne sympati dokumenteres i kronikken - efter opfordring fra bladets daværende lederskribent, Bent Jensen. 50 år efter er ekstremismen stadig en drivkraft på Jyllands-Posten, som tilsidesætter regler for god journalistik og anstændig kommentator-virksomhed. (Kronik i Information)

1982 Top 

08.09.82 | RACISME - Racisme er en større trussel end russerne
Racismen i de nordeuropæiske lande er et sikkerhedspolitisk problem. Hvis vi ser på den seneste tids raceuroligheder ud fra denne synsvinkel, får de den prioritet i debatten, som de fuldt ud fortjener, fordi racismen er en trussel mod alle nordiske borgere – en trussel, som er mere reel end den ”sovjetiske trussel”. (Trykt i det norske ugeblad Ny Tid)

06.08.82 | RACISME - Forsvar for selvforsvar...
Kommentar fra 1982 til den danske tilstand: Racismen opleves sjældent af hvide danskere. Men den er en bestanddel af mange mørke danskeres og indvandreres dagligdag. I selskab med min sorte veninde, som er dansk statsborger og taler sproget perfekt, ser jeg den stadigt oftere. (Artikel trykt i Information)

1977 Top 

04.11.77 | RACISME - Karikaturtegning udstillede sorte kvinder
Set med hvide danskeres øjne kan en karikaturtegning være harmløs - men set med en sort kvindes øjne er den krænkende og giver næring til undertrykkelse, som hun mærker dagligt. Kan europæerne behandle racismen i deres kultur før stormen bryder ud? - lød spørgsmålet i 1977. (Artikel i Information)

 


www.dragsdahl.dk - E-mail: jorgendr@hotmail.com Ballerup. Danmark