Global sikkerhedspolitik
Jørgen Dragsdahl skriver om sikkerhedspolitiske emner. Her bringes et udvalg af artikler, foredrag, mm. om emnerne USA, Irak, terrorisme, atomvåben, den kolde krig.
 
Hjem CV Kontakt Foredrag Artikler Bøger Radio
English

 

 

 


Artikler mm. om Sikkerhedspolitik

Emner Tidligere:  2008  2007   2006  2005   2004   2003  2001  2000   1998 - Se også specielt: Afghanistan
Retssagernes dokumenter
USA
Irak / Iran
Sikkerhedspolitik
     Afghanistan
Terrorisme
NATO
Atomvåben
Den kolde krig
Missilforsvar / Missilskjold
Racisme
Polen
Pressen

Om ophavsret

 


14. april 2018 | SIKKERHEDSPOLITIK - Bomberne mod Assad er især god underholdning

Bag bomberne mod Assad-regimet i Syrien ligger nogle teorier. De er bare forkerte. Bag bomberne ligger også moral. Men den holder ikke for nærmere eftersyn. Problemet er, at en masse vigtige overvejelser forsvinder, når vi går i krig mod ”det onde”. Tilbage står, at straffeaktionen især er underholdning. Ja, det er er endog meningsfuld underholdning. (Publiceret på POV Point of View International 14. marts 2018)

21. marts 2018 | SIKKERHEDSPOLITIK - Jørgen Dragsdahl: Opgør med den heroiske småstats tabte krige
Det er femten år siden, at USA med deltagelse fra bl.a. Danmark angreb Irak. Det blev til en af de tre krige efter årtusindeskiftet, som Danmark har tabt. Men hvorfor vi deltog og hvorfor vi tabte er stadig spørgsmål, som ikke har fundet svar. En tidligere topembedsmand peger på et muligt svar: Som en småstat føler danskerne ikke, at de har indflydelse, og derfor er vi også ansvarsfri. Det vigtigste er, at vi kan dyrke en helterolle for os selv og nationen. Den manglende refleksion er katastrofal, påpeger Jørgen Dragsdahl. (Publiceret på POV Point of View International 21. marts 2018)


24.10.2017 | SIKKERHEDSPOLITIK - Jørgen Dragsdahl: Alarmberedskab for USA’s bombefly
USA er angiveligt på vej til at sende et signal om, at atomkrig er en realistisk mulighed. Det ventes at ske ved at genoptage en af Den Kolde Krigs beredskaber, nemlig fly med atombomber holdt klar for enden af startbaner, skriver Jørgen Dragsdahl. (Publiceret på POV Point of View International 24. oktober 2017)

02.12.09 | SIKKERHEDSPOLITIK - Fogh skræmte oppositionen mod krig til døde
Michael Kristiansen, spindoktor for statsminister Fogh Rasmussen, peger på, hvordan hans klient effektivt fik stoppet kritik af krigene i Irak og Afghanistan. Statsministeren kaldte oppositionen for "landsforrædere" og gjorde dermed klart, at kritik ikke var legitim. men dermed fik Fogh Rasmussen også udslettet en af demokratiets vigtigste mekanismer, som sørger for, at fejl og mangler bliver udbedret. (Analyse i Information)

30.11.09 | SIKKERHEDSPOLITIK - Forældet dansk holdning til USA
Med en sjældent nytænkende vurdering af det transatlantiske forhold lægger forskere fra en europæisk tænketank op til en ny strategi i samarbejdet mellem USA og Europa. Forskernes kritik af Europas holdning til USA rammer med fuld kraft dansk sikkerhedspolitik. (Analyse i Information)

23.11.09 | SIKKERHEDSPOLITIK - Opgør med Europas ”infantile” forhold til USA
Europa har et ”infantilt” forhold til USA. Som små børn søger europæiske regeringer opmærksomhed samt anerkendelse i Washington – og de vil, barnligt, ikke selv tage et ansvar. Afghanistan er et af ofrene. Så hård er dommen i en rapport, som en forening af fremtrædende europæiske politikere, eksperter og erhvervsfolk netop har udsendt. Offentliggørelsen sker samtidigt med, at EU har udnævnt en præsident og en udenrigsminister. Link til DR 1's Orientering.   Manuskript.

2008 Top 

20.11.08 | SIKKERHEDSPOLITIK - En deal med Taliban?
Nøglen til sejr i Afghanistan er, at man klart skelner mellem Taliban og Al Qaida. Det mener nogle af præsident Obamas rådgivere. De frygter, at Afghanistan for ham kan blive, hvad Vietnam blev for præsidenterne Kennedy og Johnson. Rådgiverne fremhæver, at oprørske bønder i Afghanistan ikke udgør en trussel mod USA, og derfor kan man godt indgå fred med Taliban - hvis en fredsaftale bare indebærer, at Al Qaida udelukkes fra Afghanistan. (Artikel i Ræson)

22.03.08 | SIKKERHEDSPOLITIK - USA gennemfører revolution i sin hær
Krigene i Afghanistan og Irak har givet USA's hær dyrekøbte erfaringer, som nu er nedfældet i en ny doktrin. Man fremhæver, at bistand til den civile befolkningen er en militær operation, som i betydning helt er på højde med offensive og defensive operationer. Dermed er tæppet også trukket væk under den danske hærs planlægning, som har lagt vægt på beredskab til kampoperationer. (Analyse i Information)
< o:p>

2007 Top 

23.11.07 | SIKKERHEDSPOLITIK - NATO fortsat på taberkurs i Afghanistan
Formodede Taliban-oprørere dræbes i tusindevis, men ifølge flere helt friske rapporter vokser oprørernes indflydelse alligevel. Paradokset mere end antyder, at der er noget galt med NATO's strategi. Militæret bør, lyder anbefalingerne, overtage et meget større ansvar for nødhjælp og genopbygning. (Analyse i Information)

12.11.07 | SIKKERHEDSPOLITIK - Danmark kan være for lille til storpolitik
Valgkampen blev ikke en regnskabets time for sikkerhedspolitikken, men undervejs blev det institutionelle fundament kritiseret - også fra forskere ved Forsvarsakademiet. Man efterlyser et kritisk opsyn med, hvordan Danmark fører krig. Politikerne, pressen og dermed befolkningen kan i dag ikke udøve det kritiske og velinformerede modspil, som skal sikre effektivitet. (Analyse i Information)

06.11.07 | SIKKERHEDSPOLITIK - Forsvaret er valgkampens blinde punkt
Danmarks største og farligste arbejdsplads repræsenteres ikke i politikernes spil. Og det til trods for, at hæren er "nødlidende" og hele Forsvaret er i dyb krise. Både officerer og velinformerede akademikere mener, at de væbnede styrker er på sammenbruddets rand, fordi de mange internationale opgaver udsætter soldaterne for enormt pres. Politikerne, pressen og befolkningen deler sammen med Forsvarets ledere ansvaret.

02.11.07 | SIKKERHEDSPOLITIK - Udsendelse af "spejdere" til Sudan aflyst
Soldater fra 1. opklaringseskadron på Bornholm skal alligevel ikke sendes til Sudan sammen med svenske og norske soldater fra starten af januar. Klargøringen af styrken er indstillet - ifølge nogle kilder, fordi man fra svensk og norsk side har ønsket en større styrke, end Forsvaret kan levere. (Artikel i Information)

03.10.07 | SIKKERHEDSPOLITIK - Mål bør tilpasses midler i Afghanistan
Vi bør væk fra at tale om, hvad vi gerne vil gøre i Afghanistan, og i stedet tale om, hvad vi kan gøre. Med dette hjertesuk fokuserede den britiske Afghanistan-ekspert Rory Stewart under en høring i det britiske parlament på den dansk-britiske indsats i Helmand-provinsen, som han anser for en fejl, der undergraver NATO's tilstedeværelse i hele Afghanistan. (Analyse i Information)

06.09.07 | SIKKERHEDSPOLITIK - Canada vil forlade Afghanistan
Canada har meddelt sine allierede, at de ikke skal regne med canadiske soldater i Afghanistan efter februar 2009. Tilbagetrækningen er et tegn på, at tiden ikke arbejder for NATO. Canada har haft store tab og resultaterne er udeblevet. Andre lande er næppe mindre sårbare for det pres, som tvinger canadierne ud af landet. (Analyse i Information)

2006 Top  

14.12.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Sejr stadig mulig i Afghanistan
Offentlige analyser fra Forsvarets Efterretningstjeneste af krigen i Afghanistan er ekstremt kortfattede. Men nu har den amerikanske forsvarsekspert Anthony Cordesman udfyldt hullet med en detaljeret briefing. Han konkluderer, at USA og NATO er ved at tabe, men med en forstærket indsats kan kampen stadig vindes. (Artikel i Information)

30.11.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Afghanistan har brug for Hjemmeværnet
Hjemmeværnet kan udgøre den organisatoriske ramme for enheder, som håndterer genopbygning under vanskelige forhold. Det er ikke nok, at man plukker frivillige fra dets rækker og lader dem fylde huller i det regulære militær. De udsendte skal levere en samlet indsats samt være udrustet med både sproglige og kulturelle færdigheder. (Artikel i Information)

20.11.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Soldater udfordrer Forsvarets arkitekter
Forsvaret er i dyb krise - kritik af ledelsen kommer nu fra navngivne befalingsmænd og officerer. Der er problemer med uddannelsen af kampsoldater til Afghanistan, og der er problemer med ressourcerne til genopbygnings-opgaver i Irak. Soldaterne savner en realistisk plan, der er i overensstemmelse med udfordringerne i den virkelige verden. (Artikel i Information)

18.11.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Hård kritik af hærens top fra udsendte soldater
Soldater forberedes ikke tilstrækkeligt, inden udsendelsen til kampområder, hævder tre befalingsmænd, som er vendt hjem fra Afghanistan. Der er angiveligt for mange "kold-krigere" i hærens top, som ikke forstår de nye udfordringer. (Artikel i Information)

29.10.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Figenblad over Musa Qala revet væk
Gennem fem ugers hårde kampe forsvarede danske soldater et fort i den afghanske by Musa Qala. Efter deres tilbagetrækning indgik den britiske kommandant i området en våbenhvile med Taliban, britiske soldater forlod byen - og Taliban har igen fuld kontrol med området. (Artikel i Information)

29.09.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Optælling af døde skal bevise NATO's sejre
Under Vietnam-krigen blev optælling af døde på slagmarker et kriterium for succes. Men "body counts" var en stærkt misvisende målestok for fremskridt. I Afghanistan har NATO genoptaget det gamle redskab. Men "Operation Medusa" rejser igen store spørgsmålstegn. (Artikel i Information)

27.09.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Tvivl om NATO-sejr i Afghanistan
I første halvdel af september gennemførte NATO sin hidtil største offensiv i Afghanistan, "Operation Medusa". Danske soldater deltog. Bagefter erklærede NATO sejr, fordi man havde fået fjernet Taliban fra et af bevægelsens vigtigste base-områder og dræbt så man fjender, at Talibans samlede styrke i landet måske er blevet halveret. Men der er siden blevet rejst store spørgsmålstegn ved den officielle version. Radio: Link til DR P1's Orientering | Manuskript

22.09.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Canada erklærer sig i krig mod Taliban
Canada opfandt fredsbevarende missioner og har en lang tradition for tjeneste under FN's flag. Men ifølge landets premierminister er man nu i krig. I Kandahar-provinsen har canadiske soldater fået ry for militaristisk adfærd. Fordi en traditionel fredsmission ikke var mulig, er styrken tilsyneladende faldet tilbage i en mere primitiv kampform. Det kan være et afskrækkende lærestykke for danske soldater. (Artikel i Information)

15.09.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Nederlagets vej brolagt med civile ofre
Danske soldaters medansvar for drab på 13 civile under kampene ved Musa Qala i Afghanistan undersøges nu af NATO. Dermed er problemet med civile ofre, når et oprør skal bekæmpes, rykket ind på nærmeste hold for et land, som har solgt sit engagement med henvisning til behovet for genopbygning. (Artikel i Information)

12.09.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Umulig krig
Hvordan skal et oprør bekæmpes? Det er en militær kunst, som stort set er blevet ignoreret af det amerikanske - og det danske - forsvar siden Vietnam-krigens dage. Men oprørene i Irak og Afghanistan har igen gjort erfaringerne fra "counterinsurgency" aktuelle. Den amerikanske hær har udarbejdet en ny håndbog, som, siger en ekspert på Forsvarsakademiet i Danmark, også bør studeres herhjemme. (Artikel i Hjemmeværnsbladet)

11.09.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Rapport: Taliban vinder i Afghanistan
Hvor galt står det egentlig til i Afghanistan? Objektive og detaljerede svar ligger ikke lige for. Men en europæisk organisation, The Senlis Council, har haft et halvt hundrede observatører ude i marken, og derefter skrevet en flere hundrede sider lang analyse af udviklingen i landet i de seneste fem år. Deres svar er, at det står meget galt til. Link til DR P1's Orientering - Manuskript

07.09.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Hård kritik af NATO's indsats i Afghanistan
Brigadegeneral Michael Clemmesen stiller i en analyse en række spørgsmål ved metoderne, som anvendes af NATO i kampen mod oprørerne. Hvis de ikke alle kan besvares positivt, så er nederlaget "uundgåeligt". Han sammenligner også den danske debat med en diskussion mellem Titanics musikanter efter sammenstødet med isklumpen. (Trykt i Information)

06.09.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Forkert mission i Afghanistan?
Da Folketinget i januar behandlede udstationeringen af danske soldater til Afghanistan sagde forsvarsminister Søren Gade, at de danske soldater skulle beskytte genopbygning samt give støtte til den afghanske hær. Man skulle ikke deltage i offensive anti-terrorisme operationer. Er de danske soldater sendt på en forkert opgave i Afghanistan? Debat mellem Jørgen Dragsdahl og forsvarsordfører for de Konservative, Tom Behnke. Radio Link til DR P1’s Debat

31.08.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Skarpe skud i Forsvarets informationskrig
Blev danske soldater "evakueret" fra Musa Qala - eller blev de "afløst"? Militære kilder er stærkt uenige om, hvad det mest passende ord er. Det britiske forsvarsministerium kan oplyse, at de lidt mere 100 danske soldater blev flyttet med bistand fra 500 britiske soldater. Samtidig fortsætter afsløringerne af, at danske soldater i Afghanistan har fået utilstrækkelig udrustning. (Analyse til www.dragsdahl.dk 31. august 2006)

31.08.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Informationsoperation om Afghanistan i uføre
Siden tilbagetrækningen af danske soldater fra Musa Qala har Hærens Operative Kommando gennemført en medie-offensiv, der skal påvirke befolkningens opfattelse af engagementet i Afghanistan. Men efter de første dages indsats er der tegn på, at HOK kan tabe troværdighed. (Artikel i Information)

26.08.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Strategi for sejr i Afghanistan efterlyses
Med tilbagetrækningen fra Musa Qala er Danmark ramlet ind i Afghanistans realiteter. Danske soldater skal udbrede den afghanske regerings myndighed, men i det sydlige Afghanistan er den afghanske regerings uduelighed og korruption hovedfjenden for NATO, siger erfarne officerer. (Artikel i Information)

25-08-06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Danske soldater evakueret fra afghansk by
Efter hårdt pres fra Taleban-oprørere blev danske soldater evakueret fra den lille afghanske by Musa Qala. Danske militære kilder kaldte det et "skidt signal", som dog var "uafvendeligt". Fra officielt hold blev tilbagetrækningen kaldt en "afløsning". Information havde været bekendt med planen i en uge, men nyheden blev, efter henstilling fra militære kilder, tilbageholdt indtil soldaterne var ude af Musa Qala. (Artikel i Information)

23.08.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Dansk indsats i Afghanistan optrappes
Trods indsættelse af jægersoldater i forsvaret af dårligere bevæbnede danske soldater, som skal beskytte en lille afghansk by, fortsætter Taliban angrebene. Regeringen overvejer nu, hvorvidt man skal sende tunge pansrede kampvogne til området. (Artikel i Information)

06.07.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Intet reelt alternativ til forfejlet strategi i Afghanistan
Forsvarsminister Søren Gade har sagt, at strategien, som anvendes i Afghanistan, er forfejlet. Hans kritik rammer også beslutningsgrundlaget for udsendelsen af danske soldater. Folketinget ønskede, men fik ikke, konkret indsigt i mulighederne for genopbygning i Helmand-provinsen. Ministeriet måtte henvise til egen uvidenhed. (Analyse i Information)

29.06.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - For lidt, for sent i Afghanistan?
Enhver befrielseshær er i kapløb med uret, fordi den bliver til en besættelseshær, hvis befolkningens forventninger skuffes. Til Afghanistan har de vestlige lande siden befrielsen i 2001 afsat for få ressourcer, og derfor mødes de udsendte danske soldater af en mistroisk befolkning. (Trykt i CS-bladet)

24.06.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Oraklet på Kastellet
Den demokratiske kontrol med Danmarks internationale militære engagement lever ikke op til udfordringen, som de nye opgaver stiller. Seneste eksempel er nogle svar om Afghanistan, som Forsvarsministeren har givet til SF'eren Holger K. Nielsen. Ministeren videregiver blot en korfattet udtalelse fra Forsvarets Efterretningstjeneste, som bringer de gamle grækeres brug af Oraklet i Delfi i erindring. (Artikel i Information)

21.06.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Offensiv kan ændre danske soldaters opgave i Afghanistan
Under amerikansk ledelse har internationale styrker indledt den hidtil største offensiv mod oprørerne i det sydlige Afhanistan. Den danske forsvarsminister har tidligere forsikret, at danske soldater i Helmand-provinsen ikke skal deltage i denne type operationer. Men den britiske styrke, som danskerne skal indgå i, er med i offensiven. (Artikel i Information)

20.06.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Meget farlig mission i Afghanistan
Danske soldater er sendt til en heksekedel i det sydlige Afghanistan. De skal slås mod terrorister, narko-handel, religiøs ekstremisme, korruption og nabolandes fjendtlige hensiger. NATO, USA og internationale bistandsorganisationer har langt færre ressourcer indsat end Sovjetunionen anvendte i sit mislykkede forsøg på stabilisering af landet. (Trykt i Hjemmeværnsbladet)

08.06.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Dansk Afghanistan-rapport ignorerer nye trusler
Forsvarets Efterretningstjeneste reagerede hurtigt, da det blev påpeget, at politikerne havde lovet en ny trusselsvurdering, inden danske soldater blev sendt til det sydlige Afghanistan. Men den "nye" vurdering indeholder kun nogle få nye sætninger, og den står i skarp kontrast til detaljeret vurdering af forholdene i Helmand-provinser, som Senlis-gruppen netop har udsendt. (Artikel i Information)

02.06.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Forældet trusselsvurdering bag udsendelse af soldater til Afghanistan
Ordførere fra adskillige partier - bl.a. Per Kaalund (S) og Troels Lund Poulsen (V) - lovede. da udsendelse af soldater blev vedtaget i februar, at der i Udenrigspolitisk Nævn ville ske en ny trusselsvurdering, inden soldaterne skulle rejse. Det er imidlertid ikke sket. Forholdene i Afghanistan er blevet forværret dramatisk. Og soldaterne er nu sendt afsted. (Trykt i Information)

30.03.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Genopbygning: en opgave for NATO
Omstillingen af USA's væbnede styrker skal sidestille kampopgaver med en indsats for stabilisering og genopbygning. Det fremgår af forsvarsministeriet såkaldte QDR-vurdering af forsvarets fremtid. Men rapportens konklusioner stritter i mange forskellige retninger. Klart er det dog, at man meget gerne ser, at NATO udvikler sin evne til stabilitets- og genopbygningsoperationer. (Artikel i CS-bladet)

02.02.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Soldater afsted til Afghanistan trods stor uvished
Folketinget havde lagt op til hastværk, da udsendelse af danske soldater til nok hidtil farligste mission skulle besluttes. Men talrige spørgsmål til ministrene fik forlænget behandlingen i en uge. Det skabte dog ikke meget større afklaring. (Trykt i Information)

21.01.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Med hastværk til Afghanistan
Folketinget fik ikke i sin første behandling afklaret en række ubesvarede spørgsmål, som nyt dansk militært engagement rejser. (Trykt i Information 21. januar 2006)

19.01.06 | SIKKERHEDSPOLITIK -  Højt dansk spil i Afghanistan
Opiumsmarker skal afbrændes under danske soldaters bevogtning, men bistand til alternativ landbrugs-produktion er utilstrækkeligt belyst, mener dansk ekspert. (Trykt i Information 19. januar 2006)

14.01.06 | SIKKERHEDSPOLITIK - Detaljerne afgørende for dansk krigsindsats
Ansvaret for Annemette Hommel sagen kan lægges bredt på regeringen og resten af samfundet. Vi har fokuseret på for-eller-imod selve deltagelsen i Irak-krigen, mens selve indholdet i engagementet knapt er blevet belyst. Denne fejl gentages tilsyneladende i forbindelse med det nye engagement i Afghanistan. (Trykt i Information 14. januar 2006)

2005 Top 

20.11.05 | SIKKERHEDSPOLITIK - Krig er u-landshjælp
Rapporter finansieret af Forsvarsministeriet og udgivet af det danske institut for sikkerhedspolitiske studier (DIIS) peger på uløste problemer i forbindelse med militære indgreb. Hvis man skal vinde freden, skal stabilitets- og genopbygningsoperationer blive et kerneområde for danske styrker. Men målet er også eksport af en vestlig samfundsmodel, og det kan vække modstand. (Artikel i CS-bladet)

22.06.05 | SIKKERHEDSPOLITIK - Oprustning til informationskrig
Staten skal "besætte" formidlingen af informationer foreslår dansk officer i to rapporter, som er udgivet af instituttet for sikkerhedspolitiske studier, DIIS. Der skal oprettes en kommandocentral, som, i krig og fred, kan håndtere informationsoperationer - mod fjender, venner og opinionen herhjemme. (Artikel i CS-bladet)

21.06.05 | SIKKERHEDSPOLITIK - Rasmus Modsat er helt uundværlig
Amerikanske efterretningstjenesters fejl op til Irak-krigen udgør et lærestykke for alle, som arbejder med informationer. Ud fra gamle erfaringer havde tjenesterne udviklet nogle "sandheder", som man søgte bekræftet. Kommission nedsat af præsident Bush fremhæver, at demokratiers effektivitet bygger på modsigelse, som kan efterprøve informationers sandhedsværdi. (Artikel i Hjemmeværnsbladet)

23.05.05 | SIKKERHEDSPOLITIK - Nytænkning i USA
Er fremtidens hær på vildspor? Spørgsmålet vil blive rejst i en omfattende gennemgang af USA's væbnede styrker, The Quadrennial Defense Review. Rapport fra et ekspertpanel, som rådgiver Pentagon, fremhæver, at opgaven med stabilisering og genopbygning skal prioriteres på lige fod med kampoperationer. (Artikel i Hjemmeværnsbladet)

18.02.05 | SIKKERHEDSPOLITIK - Dansk balancegang i FN
Som medlem af Sikkerhedsrådet kan Danmarks støde ind i problem, som reformudvalg har fremhævet: De rige lande fokuserer på terrortruslen - og ignorerer trusler, som resten af verden er mere bekymrede over. (Artikel i Hjemmeværnsbladet)

15.02.05 | SIKKERHEDSPOLITIK - Tyrkiet kan styrke EU
Amerikanske efterretningstjenester har set ud i fremtiden. Deres analyse viser, at hvis europæerne skal undgå isolation og forfald i et Fort Europa, så er optagelse af Tyrkiet i EU et vigtigt initiativ - ikke mindst for militærets fremtid. (Artikel i CS-bladet)

2004 Top 

15.10.04 | SIKKERHEDSPOLITIK - Gamle Soldater er de bedste
Hvordan vil nederlaget i Irak påvirke omstilling af de væbnede styrker? Det amerikanske opgør med konceptet, som førte de væbnede styrker ud i et morads, peger på et behov for mandskabsmæssigt tunge styrker med modne soldater. (Artikel i CS-bladet)

20.08.04 | SIKKERHEDSPOLITIK - Retfærdighed?
Retssagerne mod Saddam Hussein og Slobodan Milosevic er en advarsel til alle, som er aktive i statens tjeneste internationalt. Der er udviklet en international retsorden, så traditionelle henvisninger til statens suverænitet kan ikke længere sikkert beskytte soldater, ministre eller statsledere. (Artikel i Hjemmeværnsbladet)

20.05.04 | SIKKERHEDSPOLITIK - Staten er under angreb
Affæren med den danske efterretningsofficer Frank Grevil, som gik til pressen, viser, at liberalismens ideer har invaderet Europa. Det er amerikanske idealer, som undergraver embedsmænds traditionelle loyalitet, så de nu vil følge samvittighedens bud. (Artikel i Hjemmeværnsbladet)

18.03.04 | SIKKERHEDSPOLITIK - Danske soldater mangler fiskegrej
Det er langt fra klart, at regeringen i sit oplæg til nyt forsvarsforlig har gjort sig klart, hvilken typer internationale opgaver vi vil deltage i og hvilke vi vil fravælge. Men hvis vi fremover skal bekæmpe oprør, altsaa counterinsurgency, saa viser faglitteraturen, at styrkerne skal sammensættes ganske anderledes, end der nu lægges op til. (Artikel i Information)

11.02.04 | SIKKERHEDSPOLITIK - Danske soldater skal ikke i violette uniformer
Repræsentanter for toppen i det danske forsvar afviser fnysende, at militæret skal være en "væbnet humanitær organisation". Men vreden viser, at de ikke har forstået fremtidens udfordringer - og heller ikke har fulgt med i den amerikanske debat i lyset af Irak og Afghanistan. (Artikel i Information)

2003 Top 

15.12.03 | SIKKERHEDSPOLITIK - Kulturrevolution
En rapport fra USA's højeste militære læreanstalt, National Defense University, gør op med den militære kultur, som også ligger bag oplægget til modernisering af det danske forsvar. Forskerne beskriver detaljeret, hvordan styrker, som fokuserer på stabilitets- og genopbygningsoperationer, skal udformes. (Artikel i CS-bladet)

10.12.03 | SIKKERHEDSPOLITIK - Ny dansk forsvarspolitik smuldrer
Oplægget til et nyt forsvarsforlig, hvor Danmark skal lægge vægt på udsendelse af kamptropper, udsættes for kritik fra officerer og Venstre-politikere, bl.a. Søren Gade. Deres kritik får indirekte opbakning fra en ny amerikansk rapport, hvor militære eksperter med støtte fra Pentagon peger på et voksende behov for styrker, som kan håndtere stabilitets- og genopbygningsopgaver. (Artikel i Information)

15.10.03 |SIKKERHEDSPOLITIK - Først ind, først ud
Sagkyndigt udvalg har foreslået en modernisering af Danmarks forsvar, så det i sine internationale opgaver skal lægge vægt på kampoperationer. Men udvalget har misforstået læren fra USA's indsats i Afghanistan og Irak. Hvis vi alternativt bygger på den danske tradition for fredsbevarende operationer, får vi et forsvar, som svarer til fremtidens udfordringer. (Artikel i CS-bladet)

2001 Top 

13.02.01 | SIKKERHEDSPOLITIK - Verdens tilstand i 2015
Hvordan bliver fremtiden? Amerikanske efterretningstjenester udgav ved årsskiftet i 2000 deres fælles analyse af drivkræfterne bag de kommende års udvikling. Mellem konklusionerne var, at Europa vil stå i stampe, fordi man ikke vil kunne opveje tabet af arbejdskraft med indvandrere, og at den største trussel mod USA kommer fra asymmetrisk brug af magt, altså f.eks. terrorisme. (Artikel i Hjemmeværnsbladet)

2000 Top 

Januar 2000 | SIKKERHEDSPOLITIK - Efter Kosovo - om Europas fremtidige sikkerhedsarkitektur– udkommet 2000. 110 sider (Udgivet af "nyt europa")
En analyse af Kosovo-krigen og et udspil til sikkerhedspolitiske reformer forfattet af Vibeke Sperling, Ole Wæver, Jørgen Dragsdahl, Anders Andersen. Søren Keldorff og Søren Riishøj. Bogen vender sig imod den officielle "lære" af konflikten, der drages på det militære felt. Det er, mener forfatterne, en fundamentalt forkert konklusion. Bogen vender sig ikke principielt mod militære indgreb. Men den går imod tendensen til større beredvillighed til at finansiere krig end til at forebygge gennem civil fredsindsats.

1998 Top 

09.10.98 | SIKKERHEDSPOLITIK - Krystalkugler på nettet
Forsvarets fremtid var i 1998 genstand for mange rapporter i USA og andre NATO-lande. I Danmark barslede en forsvarskommission med en rapport. I næsten alle analyser fremhæves, at fremtiden er uvis og at de mulige udfordringer er mangfoldige. Derfor, konstaterer man videre, bør de militære styrker være fleksible, så de kan indsættes i et bredt spektrum af mulige konflikter. Artiklen giver en række adresser på internettet for de vigtigste rapporter. (Artikel i Hjemmeværnsbladet)

10.03.98 | SIKKERHEDSPOLITIK - Informationskrig
For militære strateger er vor tids største udfordring, hvordan informationsalderen vil forandre menneskets kampformer. Når de skal finde svar, går de ofte tilbage i historien. De fremhæveder eksempelvis mongolerne, som i det 13. århundrede udslettede numerisk overlegne og kraftigere bevæbnede modstandere. Mongolerne klarede sig i kraft af informationer og mobilitet. Deres spejdere udforskede fjendens stillinger, leverede hurtigt informationerne til hovedkvarteret, som derefter sendte rytterne mod sårbare punkter. Teoretikerne ser en parallel til moderne krig, hvor modstanderen blændes og man selv har totalt, detaljeret overblik, så små mobile enheder kan slå til. (Artikel i Hjemmeværnsbladet)

 


www.dragsdahl.dk - E-mail: jorgendr@hotmail.com Ballerup. Danmark