Global sikkerhedspolitik
Jørgen Dragsdahl skriver om sikkerhedspolitiske emner. Her bringes et udvalg af artikler, foredrag, mm. om emnerne USA, Irak, terrorisme, atomvåben, den kolde krig.
 
Hjem CV Kontakt Foredrag Artikler Bøger Radio
English
 

Emner


Artikler mm. om USA

  2016   2009   2008   2007   2006  2005  2004   2003   2002  2001  2000   1996   
Retssagernes dokumenter
USA
Irak / Iran
Sikkerhedspolitik
Terrorisme
NATO
Atomvåben
Den kolde krig
Missilforsvar / Missilskjold
Racisme
Polen
Pressen
Globalisering

Om ophavsret

 



11.12.2019 | USA / YTRINGSFRIHED Sociale medier afklapser USA’s ambassades forsøg på censur af Trump-kritiker

Først skulle NATO-ekspert og Trump-kritiker, Stan Sloan, tale ved en stor konference på Frederiksberg Slot i anledningen af alliancens 70-årsdag. Så nedlagde USA’s ambassade veto mod hans deltagelse og kort efter blev konferencen aflyst. Tilbage står en række uafklarede spørgsmål. (Publiceret på POV Point of View International 11. december 2019).


30.03.2017
| USA -
Har Trump givet militæret frie hænder?
Vil civile ofre for kampene i den irakiske by Mosul få mindre opmærksomhed end de civile ofre i den syriske by Aleppo?
(Publiceret på POV Point of View International 30. marts 2017)


15.03.2017 | USA - Jurister vil være bolværk mod Trumps revolution
Trumps toprådgiver, Steve Bannon, skjuler ikke sine hensigter. Han vil smadre staten. Og det gør han så nu sammen med præsidenten. Pressen, forfatningen og loven er fjenderne, som skal knuses. Men amerikanske jurister er også blevet mobiliseret af udfordringen. For mange borgere er sagførere griske rovdyr, men de kan blive vor tids helte, hvis de kan udgøre et bolværk mod den revolutionære kurs. Mon danske jurister også kan udgøre et forsvar mod højreekstremisme? (Publiceret på POV Point of View International 15. marts 2017)


08.03.2017
| USA -  Trumps venner ramt af "russisk" boomerang

Sagt helt ærligt: Skadefryden bobler lystigt, også hos mig. I årtier har den amerikanske højrefløj boltret sig i fantasier, hvor de slemme russere med venstreorienteret bistand undergravede de vestlige demokratier. Nu er samme højrefløj ramt af en boomerang. Dens fantasier har indtaget USA’s politiske arena, og det er dens egne folk, som er Kremls nyttige idioter. Men skadefryd kan gøre os blinde for, at hele samfundet blev skadet af kold-krigernes fantasier, og en ny tids fokus på sammensværgelser styret fra Moskva kan også skade. (Publiceret på POV Point of View International 8. marts 2017)

2016  Til top


02.12.2016 |  USA   - Trump gør “Gale Hund” til leder af USA’s militære indsats
Mellem amerikanske veteraner har ingen et kriger-ry, som kommer på højde med general James Mattis’. Og det var næppe tilfældigt, at hans øgenavn ”Gale Hund” blev fremhævet af den nyvalgte præsident Trump, da denne torsdag bekræftede, at Mattis er hans foretrukne forsvarsminister.(Publiceret på POV. Point of View International 2. december 2016).

29
.11.2016
|  USA  - Med Trump får vi kaos uden pilot
Vi er allerede i en verdenskrig. Endog en religionskrig. Det er et af de få, næsten, sikre pejlemærker for amerikansk sikkerhedspolitik, som kan ses i Donald Trumps erklæringer og i hans valg af ledende ministre samt rådgivere på dette felt. Ellers tyder alt på kaos – både nu og de næste fire år.
(Publiceret på POV. Point of View International 29. november 2016).


15
.11.2016
 
|
USA  Trumps sejr er (måske) en sejr for hvid racisme
ANALYSE: Tilhængerne af hvid overhøjhed 
jubler. For deres magt sejrede. Efter den mest åbenlyse appel fra en kandidat til hvid racisme i nyere tid vandt Donald Trump de hvide stemmer med 57 procent mod Hillary Clintons 37 procent. Nok er der udsigt til, at disse vælgere med tiden bliver et mindretal i USA, men de vil så åbenbart ikke give sig uden kamp. (Publiceret på POV. Point of View International 5. november 2016).

22
.09.2016 
USA -   Trump er højrepopulist – ikke fascist 
Republikanernes præsidentkandidat Donald Trump er er ikke Mussolini, American style. Han passer derimod fint ind i en amerikanske politisk tradition for populisme, som nu også har spredt sig til Europa. Det er sandsynligt, at denne populisme baner vej for et brud med de vestlige demokratiers grundlæggende verdensbillede.  (Publiceret på POV. Point of View International 22. september 2016).

19.09.2016
USA
|  -   Hillary er i den kreative klasses sold
Mysteriet: Hvorfor klarer demokraternes præsidentkandidat Hillary Clinton sig så dårligt? Svaret: Hun repræsenterer for mange vælgere en fjendtlig klasse. (Publiceret på POV. Point of View International 19. september 2016).

11.09.2016
| USA - Indianeres protest stopper rørledning
Protestaktionen mod en rørledning nær et reservat for indianere opnåede i weekenden en foreløbig sejr – minutter efter nederlag ved en domstol. Aktionen har engageret indianere overalt i USA, og i den seneste tid har også store nationale og udenlandske medier bragt reportager fra en lejr i delstaten North Dakota, hvor tusinder er samlet. (Publiceret på POV. Point of View International 11. september 2016)


05.09.2016 | USA - Indianere i kamp mod olieledning 
Hvor det legendariske Sioux-folk engang herskede på den store prærie, udkæmpes i disse dage et slag, som for nogle deltagere ligger i forlængelse af det 19. århundredes indianerkrige. Kernen er: Hvem skal bestemme – de oprindelige ejere eller dem, som ulovligt har stjålet jorden? (Publiceret på POV. Point of View International 5. september 2016)


29.08.2016
| USA - Hillary er da korrupt. Enkle budskaber sælger bedst.
Af den grund er Hillary Clinton blevet hængt ud for korruption. Hun har dog kun været i en tilsyneladende interessekonflikt. Nu raser debatten – er det hende eller pressen, som er skyld i noget upassende? (Publiceret på POV. Point of View International 29. august 2016).

2009  Til top

02.02.2009 | USA - Obamas udfordring
For Barack Obama er appel til håbet et politisk redskab, som skal overvinde hindringer for vidtgående samfundsændringer. Kynikere spår, at han vil skuffe sine tilhængere, men rent faktisk har han allerede leveret konkrete resultater. Præsidentens offensiv mod illusionsmageriet, der i mange år har givet næring til seks alvorlige kriser, er således en bedrift i sig selv. Der er også mange tegn på, at hans forbillede er de præsidenter, som gennemførte store ændringer. (Artikel i tidsskriftet Kritisk Debat)

2008  Til top

06.11.08 | USA - Obama's sejr og os
Obama's sejr i det amerikanske præsidentvalg vil skabe problemer for danske politikere, som fører kampagne mod muslimer. Det varsler Jørgen Dragsdahl i DR 2's 40 minutter lange program, Debatten. Udsendelsen blev sendt straks efter, at Dragsdahl var kommet hjem fra to ugers ophold i USA under valgkampen. I samme udsendelse erklærede David Gress, kendt fra Jyllands-Posten og CEPOS, at Obama er en sort racist. Han fik kontant svar. Se debatten om det amerikanske valgs betydning for Danmark og Europa. Link til DR2's Debatten

04.11.08 | USA - Valgkampen mellem Obama og McCain
Uge for uge kommenterede Jørgen Dragsdahl sammen med tre andre USA-eksperter slutfasen i det amerikanske præsidentvalg mellem Obama og McCain. Kommentarerne blev bragt forkortet i Berlingske Tidende. Magasinet Ræson bragte kommentarerne i fuld udstrækning på internettet (www.raeson.dk). Raeson har samlet periodens kommentarer, som giver en samlet dækning af valgkampens udvikling, i et mere end 70 sider langt PDF-dokumenter. Link til Ræson eller se pdf-dokumentet her

20.07.08 | USA - Nekrolog for Bush-æraen (fra 2005)
"Bush-æraen er død. Den druknede i New Orleans". Med disse ord indledte Jørgen Dragsdahl i 2005 sit afsluttende bidrag til antologien Bushs Amerika, som nyhedsmagasinet Ræson udgav. Som optakt til præsidentvalget imellem republikaneren John McCain og demokraten Barack Obama i efteråret 2008 har dette kapitel fået nye aktualitet. Analysen gav en opsummerende vurdering af årsagerne til Bush-regeringens fallit, og de spæde spirer til et progressivt fremstød imod de neokonservative ideologers vælde påpeges. Konklusionen er håbefuld: 'Det er en væsentlig pointe, at Bush-regeringen er gået i de fodspor, som amerikanske imperialister trådte i 1898, da de ville gøre Filippinerne til en koloni. Men så må det også være en væsentlig pointe, at USA kom til fornuft efter få år og gav verden Woodrow Wilsons embedsperiode. Printversion i pdf (11 sider)

04.03.08 | USA - Det amerikanske imperiums store øjeblik
Hvad var målsætningens for USA’s udenrigspolitik under præsident Clinton? Har USA et imperium? Hvad er imperialisme? Hvad ville de neo-konservative? Var George Bush en revolutionær? Hvordan brød Bush med traditionel amerikansk udenrigs- og sikkerhedspolitik? (Teksten er et kapitel fra bogen "Bushs Amerika", som i 2005 blev udgivet af Nyhedsmagasinet Ræson. I fire andre kapitler i bogen beskriver Dragsdahl, hvordan "frihedens imperium" blev grundlagt, hvordan det sejrede – og efter det her bragte, hvordan imperiet er faldet samt nedturen for præsident Bush efter Irak og katastrofen i New Orleans). Printversion i pdf (30 sider)

2007  Til top

20.09.07 | USA - Greenspans oversete advarsel
Den tidligere formand i USA's centralbank, Alan Greenspan, har fået stor omtale, fordi han i sin selvbiografi har skrevet, at Irak-krigen "handler om olie". Det er imidlertid kun en henkastet bemærkning. Det burde være mere opsigtsvækkende, at han er dybt bekymret over globaliseringens fremtid. I bogen analyserer han, hvordan uligheden vokser - og hævder, at det truer både demokratiets stabilitet og kapitalismens fremtid. (Analyse i Information).

2006  Til top

15.12.06 | USA - USA's næste valg
Amerikanerne skal finde en ny udenrigs- og sikkerhedspolitik. Historiske erfaringer og traditioner vil blive vejledende. Mange i udlandet lader sig blænde af USA's magt og kan derfor ikke se stor forskel mellem USA's enkelte præsidenter. Men amerikanske eksperter peger på, at eliten, som i vidt omfang bestemmer politikken, består af grupper, der er i indbyrdes strid. Især en opdeling, som historikeren Walter Russell Mead har beskrevet, kan få betydning. (Artikel i CS-bladet)

11.12.06 | USA - Efter Bush
Midtvejsvalget har banet vej for alternativer til Bush-regeringens sikkerhedspolitik, og USA's elite er gået sammen bag en ny global strategi. Gennem tre år har mange hundrede forskere deltaget i forberedelsen af en analyse, som, trods deres tværpolitiske baggrund, ligger tæt på den liberale opfattelse af USA's rolle. (Artikel i Hjemmeværnsbladet)

13.11.06 | USA - Vietnam-demonstrant skal redde Pentagon
Udfordringerne for CIA-veteranen Robert Gates, som Bush har udnævnt til ny forsvarsminister, er talrige. Men fra en lang karriere har han også nyttige erfaringer. Som ung analytiker i CIA erkendte Gates nederlaget i Vietnam og gik ind for hurtig tilbagetrækning. Og i sine memoirer fremhæver han, at nok er Kongressen til stort besvær for den udøvende magt - men modspil fra forsamlingen har afgørende betydning for beslutningsprocessers kvalitet. (Artikel i Information)

07.11.06 | USA - USA bag Helvedes Port
Hvordan vil Midtvejsvalget påvirke amerikansk udenrigs- og sikkerhedspolitik? Der er udsigt til, at Demokraterne får flertal i mindst ét af Kongressens to kamre. Men de har ikke geniale planer, som kan løse Irak-krigen, og de vil ikke tvinge Bush til hurtigt tilbagetog. En Demokratisk sejr kan med bistand fra høringer i Kongressen indlede nytænkning af USA's globale rolle. (Artikel i Information)

02.10.06 | USA - Amerikanske generaler kræver Rumsfelds afgang
Forsvarsminister Rumsfeld har ansvaret for, at amerikanske soldater bliver dræbt i Irak, og det er hans katastrofale ledelse, som ligger bag både oprøret og tortur af fanger. Det hævder amerikanske generaler, som under en usædvanlig høring i Senatet krævede, at han fyres og at nationen mere ihærdigt fører krig mod terror. Radio: Link til DR P1's Orientering | Manuskript

28.08.06 | USA - Et amerikansk drama
Opinionsundersøgelser viser, at Republikanerne står til stort nederlag ved valget i november. Hvis demokraterne får flertal i Kongressen er der udsigt til, at de vil indlede en kulegravning af præsidentens embedsførelse - rigsretssag mod Bush og retssager mod embedsmænd for krigsforbrydelser er så rykket nær. (Artikel i CS-bladet)

24.05.06 | USA - Fred er målet - overvågning midlet
Bush har fået sit eget stjernekrigsprojekt - nemlig elektronisk overvågning af kommunikation. Som præsident Reagan har han en drøm, og moderne teknologi skal gøre den til virkelighed. Denne gang kan prisen blive betalt i form af svækkede frihedsrettigheder. (Artikel i Information)

24.05.06 | USA - Amerikansk frygt for overvågningssamfundet
Afsløringer, som beskriver efterretningstjenesten NSA's overvågning af amerikanerne, fortsætter. Men er de indtil nu kendte programmer kun redskaber, som skal fange terrorister, eller er det byggeklodser til et overvågningssamfund? Høringen i forbindelse med udnævnelsen af en ny chef for CIA var en oplagt chance for afklaring. Men Michael Hayden gled af på spørgsmålene. Radio Link til DR P1's Orientering | Manuskript

09.05.06 | USA - Politisk pres har afkræftet CIA
Neokonservative og andre ideologisk drevne topfolk lagde op til og under Irak-krigen politisk pres på CIA, og dermed blev tjenestens analytiske indsats forvansket, hævder tidligere topmand i CIA. Med udnævnelsen af en ny leder af CIA og omorganisering er der udsigt til, at den politiske kontrol bliver strammet yderligere. Radio Link til DR P1s Orientering | Manuskript

14.02.06 | USA - Bush udfordrer USA's forfatning
Forbundsmyndighederne har indledt en omfattende jagt på kilder til en afsløring i New York Times, som oplyste, at mange tusinde amerikaneres telefoner, formentlig ulovligt, aflyttes. Samtidig har Bush-regeringen forsvaret aflytningen med argumenter, som i Kongressen anses for en trussel mod statsmagtens tredeling. Radio Link til DR P1s Orientering | Manuskript

12.02.06 | USA - Imperiet i mit hjerte
Når USA her i landet ikke kan analyseres ud fra imperie-vinklen, smuldrer også forståelsen af, hvorfor det amerikanske demokratis værdier har afgørende betydning og må forsvares. Som sikkerhedspolitisk analytiker vil jeg gerne se med skepsis på Danmarks officielle bidrag til USA’s sikkerhedspolitik, fordi den mest ligner tribut fra en vasal. Selve deltagelsen er så åbenbart vigtigere, end hvad vi rent faktisk gør. (Artikel trykt i Politiken)

2005  Til top

30.12.05 | USA - Amerikansk frygt for Storebror
Den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency er blevet grebet i, formentlig, ulovlig aflytning. Tilsyneladende er Echelon-programmet, som var rettet imod udlandet, blevet vendt imod amerikanerne. Afsløringen har vækket gammel frygt for, at forbundsregeringen vil blive den "Storebror", som George Orwell beskrev i 1984. Radio Link til DR P1s Orientering | Manuskript

20.12.05 | USA - Bush kritiseres for overdreven overvågning
Krigen mod terrorisme har lagt pres på amerikanernes frihedsrettigheder. Efterretningstjenesten National Security Agency har aflyttet amerikanske borgere uden dommerkendelse. Nu protesterer selv republikanske politikere. Radio Link til DR P1s Orientering | Manuskript

18.12.05 | USA - Efter Bush kommer (måske) kaos og mørke
Amerikanerne har vendt sig mod præsidenten og vil ikke kun ud af Irak – de er også trætte af verden. (Trykt i Hjemmeværnsbladet 18. december 2005)

December 2005 | USA - Bushs Amerika. 533 sider. (People’s Press / Nyhedsmagasinet Ræson)
Præsident George W. Bushs embedsperiode sættes ind i den store historiske sammenhæng til forståelse af perioden 2000-2005 . Indhold: Peter Kurrild-Klitgaard: Valg og vælgere. Niels Bjerre-Poulsen: Partierne og præsidenten. Jørgen Dragsdahl: Udenrigspolitikken. David Gress: Idéer og værdier. George W. Bush. Forord af Uffe Ellemann-Jensen og Svend Auken.

13.04.05 | USA - En ny Bush?
Efter den amerikanske præsidents rejse til Europa kort efter hans formelle genindtræden i embedet, er det transatlantiske forhold præget af optimisme. Tilsyneladende har Bush lært af de første fire års fejl. Men for amerikanske præsidenter udgør USA's enorme magt en konstant fristelse, som kan skabe nye konflikter med de allierede. (Artikel i CS-bladet)

2004  Til top 

2004 | USA - Atlantiske afstande – samfund, sikkerhed og samarbejde i bevægelse. 315 sider (Akademisk Forlag)
Artikelsamling redigeret af Kenneth Møller Johansen og Terkel Kunding. En række danske specialister ser på USA og Europa – samt deres gensidige forhold. Jørgen Dragsdahl bidrager med: "Det amerikanske imperiums valg – Konfrontation eller kontrarevolution". Artiklen er skrevet, da der endnu var udsigt til sejr for Demokraternes kandidat i præsidentvalget, John Kerry. Konklusionen lyder: "Der tegner sig et klart alternativ til Bush-regeringens politik, fordi den demokratiske præsidentkandidat, John Kerry, må forventes at ville trække på den kollektive indsigt, som partiets politikere og eksperter har. Hvis Bush vinder, vil dette alternativ udgøre inspiration til et fortsat opgør med Bush-regeringens version af det amerikanske imperium".

10.11.04 | USA - Fusk med Reagan-Bush sammenligning
Danske politikere har sammen med såkaldte eksperter varslet, at George Bush i sin anden embedsperiode vil ændre sikkerhedspolitik. Men påstanden bygger på en misforståelse af USA's historie, og amerikanske eksperter hævder, at man ikke skal vente de helt store ændringer. (Trykt i Information)

01.06.04 | USA - An Empire Unveiled
An extensive review of the US debate on the empire building efforts of the Bush-administration. The alternative offered by the Democratic candidate John Kerry during the 2004 presidential election is presented. If a single truth can be distilled from the US debate on empire it must be: It makes a difference whether an empire is formal or informal – these forms of empire are then the outer, opposite, points on a sliding scale with the degree of dominion begin the decisive factor. (Article in Baltic Defence Review)

2003  Til top 

20.04.03 | USA - FNs afløser
I den første tid efter invasionen af Irak jublede amerikanske høge. Richard Perle så frem til, at Saddam Hussein ville tage FN med sig i døden. I stedet vil koalitioner af villige under USA's ledelse håndhæve reglerne i en ny verdensorden, forudsagde han. (Trykt i Hjemmeværnsbladet)

01.04.03 | USA - Frygtens Imperium
Hvorfor er USA forhadt? Hvorfor ser amerikanerne med frygt på verden? Hvis man ser på værker, som analyser forholdet mellem kolonister og koloniserede, hober forklaringerne sig op. Som revolutionær supermagt ønsker USA absolut sikkerhed, og derfor lever alle andre i absolut usikkerhed. (Trykt i Kontakt)

2002  Til top 

17.09.02 | USA - Forsvar via angreb
Bush-regeringen forbereder en ny national strategi, som vil lægge vægt på forebyggende krige. Men initiativet er i strid med sædvaneret og internationale aftaler. Desuden stiller strategien ekstreme krav til efterretningstjenesterne, fordi man skal have sikkerhed for, at et forebyggende angreb kan forklares overbevisende. (Artikel i Hjemmeværnsbladet) 

2002 | USA en atomslyngel? Analyse af Bush-regeringens nye atompolitik. 23 sider (Udgivet af Dansk Udenrigspolitisk Institut)

I december 2001 lå en nyvurdering af kernevåbens rolle i USA's forsvar klar - og få måneder efter fik en amerikansk forsker fat i det tophemmelige dokument. Adskillige kritikere gav det hård medfart, og dagbladet New York Times hævdede, at hvis nogen anden stat havde lignende planer, så ville Bush-regeringen med rette kalde denne nation for en "farlig slyngelstat". Analysen gennemgår det nye planlægningsdokument og kritikken.

2001  Til top 

19.01.01 | USA - Det gælder om at holde magten og balancen
USA's militære beredskab skal afskrække mulige konkurrenter, så de ikke stræber efter en større regional rolle. Det var målsætningen, da det amerikanske forsvarsministerium i 1992 udarbejde retningslinjer, og nu er denne strategis bagmænd dukket op på topposter i Bush-regeringen. Set med europæiske øjne er målsætningen igen, at USA's uindskrænkede verdensherredømme skal befæstes. (Artikel i Aktuelt)

2000  Til top 

10.11.00 | USA - Vores nye hersker
Valgkampen mellem George Bush og Al Gore har vist det groteske misforhold mellem USA's faktiske magt i verden og amerikanernes ligeglade holdning til USA's forpligtelser. Berøringsfladen mellem EU-landene og USA er enorm, den gensidige afhængighed overvældende - derfor udgør europæernes klager over USA et endeløst anklageskrift. (Artikel i Hjemmeværnsbladet)

23.08.00 | USA - Farvel til fælles sikkerhed?
Hvis George Bush vinder præsidentvalget er der udsigt til, at USA langt mere vil gå enegang i storpolitikken. Det har hidtil undret forskere, at USA's globale overherredømme ikke blev imødegået af andre magter i samlet flok. Forklaringen kan være, at USA's magtanvendelse blev anset for godartet. Det er ikke sikkert, at et USA med Bush i præsidentembedet vil blive opfattet på lignende vis. (Artikel i CS-bladet)

1996  Til top

27.12.96 | USA - Amerikansk konservatisme er død
Revolutionære har overtaget magten i USA's konservative bevægelse, hævder forfatteren Michael Lind, som selv var en af konservatismens mest lovende unge ideologer, men nu er hoppet af. I en stribe bøger har han gennemført et opgør med fanatikerne og fremlagt sin egen samfundsvision. (Artikel i Weekendavisen)

 


www.dragsdahl.dk - E-mail: jorgendr@hotmail.com Ballerup. Danmark